Tagi

, , , ,

Jest to danie, którego nigdy nie jadłam puki nie przeprowadziłam się do męża na lubelszczyznę. Tutaj chyba nie ma osoby, która ich nie zna albo nie lubi. Przedstawię tu mój sprawdzony przepis na farsz i ciasto pierogowe.
pierogi ruskie

Ciasto pierogowe:

(na około 60-70 sztuk)
  • 0,5 kg mąki pszennej typ 500-550
  • 1 szklanka gorącej wody
  • łyżka masła

Ciasto zagnieść z podanych składników. Powinno być miękkie i elastyczne. Tak przygotowane ciasto nie powinno samo się sklejać dopiero pod wpływem nacisku.

pierogi ruskie

Farsz:

  • niecały kilogram ziemniaków
  • 0.5 kg sera białego półtłustego
  • duża cebula
  • opcjonalnie 20-30 dag boczku wędzonego
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, pieprz ziołowy
  • olej do smażenia

pierogi ruskie

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie i przestudzić, zmielić je razem z białym serem. Cebulę podsmażyć albo na oleju albo na wytopionym tłuszczu z boczku. Podsmażoną cebulę dodać do ziemniaków i sera. Na koniec doprawić do smaku przyprawami.

Advertisements