Tagi

, , ,

Nie za bardzo przepadam za lepieniem pierogów, lecz ich smak wszystko wynagradza. Szkoda tylko, że znikają tak szybko. W tym roku przygotowałam na wigilię około 70 sztuk, sporo się zostało więc będzie na jakiś szybki obiad. Przepis na ciasto  pierogowe już podawałam tutaj. Pierogi takie robię wcześniej i mrożę. Można mrozić surowe jak i już ugotowane. Jeżeli mrozimy surowe należy ułożyć je na oprószonej mąką tacy albo desce, natomiast jeżeli ugotowane -> należy do gotowania dodać odrobinę oliwy aby się nie kleiły. Dodatkowo jak przestygną każdego wysmarować odrobiną oliwy.

DSC_0583Farsz:

  • 1,5 kg kapusty kiszonej
  • 10 dag suszonych grzybów (u mnie podgrzybki)
  • 1 duża lub 2 małe cebule
  • gałka muszkatołowa, pieprz ziołowy, pieprz, sól do smaku
  • olej rzepakowy ciemny do smażenia

Grzyby zalewamy wodą i moczymy przez noc. Kapusta kiszona w zależności czy jest mocno kwaśna czy nie, przelewam wodą i sprawdzam poziom kwasu ;). Nie może być zbyt kwaśna ale również za mało kwaśna. Grzyby gotujemy w wodzie, w której się moczyły przez około 15 minut. Wyjmujemy z wody i kroimy w kostkę. Wody nie wylewamy! Cebulę kroimy w kostkę, szklimy ją na patelni na oleju. Kapustę odciskamy i szatkujemy na drobno, dodajemy do niej wodę z grzybów. Przekładamy ją do zeszklonej cebuli i dusimy przez około godzinę (do miękkości). Dodajemy pokrojone grzyby, przyprawy i jeszcze chwilę dusimy. Jeżeli farsz jest zbyt wodnisty należy go odparować.

DSC_0580

Reklamy