Tagi

, , , , , , ,

Ciasto zostało upieczone na święta, ale dopiero teraz (po jego rozmrożeniu) udało mi się uchwycić je w kadr. Po zamrażaniu ciasto nie straciło wcale smaku. Jakbym piekła je wczoraj. Przepis na te ciasto dostałam już dawno i w sumie nawet nie pamiętam od kogo ale dziękuje za niego ;). Ciasto te smakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym. Polecam wypróbować.

amoniaczki

Składniki:

  • 7 jaj
  • 1.5 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka masła lub margaryny
  • 0.5 łyżki amoniaku
  • zapach waniliowy
  • dodatkowo galaretki trzy kolory po 2 sztuki

Galaretki rozpuścić po 2 w 0.5 litra wody.  Powinniśmy mieć 3 kolory. Ja zawsze używam wiśniowej, agrestowej i cytrynowej. Dodatkowo dodaję jeszcze do każdego koloru sok z połowy cytryny – wzmacnia to jej smak, polecam spróbować nie tylko do tego ciasta. Z podanych składników utrzeć ciasto. Ja ucieram najpierw masło do białości po czym dodaję cukier i pojedynczo żółtka. Białka ubijam oddzielnie na pianę. Na koniec do masy maślanej dodaję mąkę połączoną z amoniakiem oraz ubite białka. Ciasto dzielimy na równe 4 części i każdą część pieczemy w takiej samej blaszce przez 10-15 minut w 175 stopniach.

Reklamy