Tagi

, , , , ,

W piątek z racji, że wybieraliśmy się na weekend do moich rodziców trzeba było jakoś opróżnić lodówkę, a w szczególności zużyć ugotowane poprzedniego dnia ziemniaki. Z takiego oto czyszczenia lodówki wyszedł przepis, którym chce się z wami podzielić oraz żeby mi nie umkną i żebym mogła w przyszłości jeszcze do niego wrócić to zapisuje sobie go tutaj. Szczerze polecam choć raz spróbować. Jak ktoś lubi pierogi ruskie to powinien mu przypaść do gustu.

DSC_0702Składniki:

  • ziemniaki ugotowane (nie wiem ile dokładnie było tak na oko 4-5 szt.)
  • 0.5 opakowania sera feta
  • 0.5 kostki białego sera
  • 1 cebula
  • odrobina oleju rzepakowego do smażenia
  • 1 ząbek czosnku
  • bazylia, oregano, tymianek, pieprz ziołowy, pietruszka nać
  • jajko

Ziemniaki muszą być ugotowane, można potłuc tłuczkiem lub zmielić razem z serami. Cebulkę podsmażyć a jak już będzie miękka dodać do ziemniaków połączonych z serem. Przecisną przez praskę do tego czosnek. Dodać odrobinę  natki pietruszki (ja dodałam mrożonej tak z garść)oraz jajko. Wszystko wymieszać i doprawić pieprzem ziołowym, odrobiną tymianku oraz dość spore ilości oregano oraz bazylii. Jak masa będzie luźna można dodać odrobinę bułki tartej lub kaszy manny. Obtaczać w bułce tartej i smażyć na oleju na rumiano z obu stron.

Reklamy