Tagi

, , , , ,

Pierwszy raz widziałam na oczy i słyszałam o tych kluskach jak oglądałam filmik na YT o ten. Było to troszkę czasu temu, aż dziś podjęłam wyzwanie po raz drugi. Polecam spróbować choć raz i samemu ocenić.

DSC_0163Składniki (na 3-4 porcje):

  • około 70 dag obranych i startych ziemniaków
  • jajko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 5 kopiastych łyżek mąki pszennej (mniej lub więcej, ciasto ma być dość gęste)
  • sól
  • cebula
  • boczek

Ziemniaki odciskamy przez pieluchę tetrową. Do ziemniaków dodajemy jajko, sól i mąkę – mieszamy. Gotujemy wodę w garnku lekko osoloną. Na wrzącą wodę kładziemy łyżką ciasto. Żeby ciasto się nie kleiło maczamy za każdym razem łyżkę w zimnej wodzie. Należy pamiętać, że woda często potrafi kipieć więc należy stale pilnować! Kluski gotujemy jeszcze chwilę po spłynięciu na wierzch. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, aż wytopi się tłuszcz, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy do momentu, aż cebulka będzie miękka. Na koniec dodajemy do tego ugotowane kluski.

Reklamy