Tagi

,

Mąż kiedyś kupił sobie stek z cebulą w garmażerce, posmakował mu więc kupił i mi żebym spróbowała i zrobiła taki sam. Niby nic trudnego a jednak diabeł tkwi w szczegółach. Dzięki bulionowi mięso jest soczyste i dlatego smaczne. Przepis na tak przygotowany stek powstał po analizie kilku przepisów i metodzie prób i błędów. Mi smakuje więc i wam polecam.

DSC_0082

Składniki (około 6-8 kotletów):

  • 0.5 kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowo – wołowe)
  • jajko
  • łyżka musztardy (można pominąć)
  • sól, pieprz – do smaku
  • mąka
  • olej
  • 3-4 cebule (u mnie czerwone)
  • szklanka bulionu

Mięso przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy musztardę i jajko. Formujemy kotlety. masa jest dość luźna ale powinno się dać formować kotlety, jeżeli jest za luźna należy dodać odrobinę kaszy mannej. Kotlety obtaczamy z każdej strony w mące i obsmażamy z każdej strony na oleju. Kotlety przekładamy do garnka lub głębszej patelni (wszystkie muszą się zmieścić na raz), zasypujemy pokrojoną w piórka cebulą i zalewamy bulionem. Wszystko dusimy aż cebula zmięknie. Można podawać z ziemniakami, ryżem czy kaszą.

Reklamy