Tagi

,

Witam Was zapraszam dziś na ryż na mleku. Tak przygotowany ryż jest zdecydowanie zdrowszy niż kupczy a smakuje chyba wszystkim co go próbowali. Można jeść go samego lub podawać z różnymi sosami: owocowymi, czekoladowymi – dowolnie. Pasuje na śniadanie, kolację lub po prostu na deser.

DSC_0154Składniki (4 porcje):

  • 1 litr mleka
  • szklanka ryżu
  • 2 łyżki cukru
  • pół łyżki cukru wanilinowego
  • truskawki na sos (w mnie mrożone)

Mleko wlewamy do garnka, dodajemy cukier i podgrzewamy. Jak już rozpuści się cukier wsypujemy ryż. Garnek przykrywamy i ustawiamy na małym ogniu (u mnie na indukcji moc grzania 2 lub 3) co jakiś czas mieszamy żeby się nie przypaliło. Gotujemy do momentu aż ryż wchłonie całe mleko i będzie miękki. Z truskawek robimy sos: tniemy je na mniejsze kawałki i zasypujemy łyżeczką cukru, lekko podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się cukru a w moim przypadku również do rozmrożenia się truskawek.

Reklamy