Tagi

, , ,

Krakersy te pierwszy raz jadłam na jednym z wieczorów panieńskich w jakich brałam udział. Zrobiła je moja przyjaciółka Gosia. Gosię pozdrawiam i dziękuję za ten fenomenalny przepis. Pasta jest rewelacyjna a krakersy z nią znikają bardzo szybko. Jeżeli spodziewamy się gości i na szybko trzeba coś przygotować do pochrupania to ta przystawka sprawdza się w 100% (do procentów też pasuje). Pastę zawsze robię na oko więc składniki są w przybliżeniu i można je modyfikować pod kątem własnych preferencji.

DSC_0150aSkładniki:

  • pół opakowania krakersów
  • około 250 g sera żółtego (u mnie gouda)
  • 2 garście orzechów włoskich
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki majonezu

Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach, orzechy siekamy na drobno i dodajemy do sera. Czosnek obieramy i wciskamy do sera, po czym dodajemy majonez i mieszamy. Dobrze jest jak mieszanka trochę postoi w lodówce i się przegryzie (choć nie jest to konieczne). Nakładamy łyżeczką na krakersy. Smacznego

Reklamy