Tagi

, , , , , ,

Przepis na tę szarlotkę najpierw stworzyłam w swojej wyobraźni a potem zaczęłam szukać czegoś podobnego w sieci. Natknęłam się na blog I Love Bake i właśnie stąd pochodzi ten przepis. Ciasto jest bardzo smaczne, polecam spróbować.

DSC_0158Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 jajko
  • pół kostki margaryny
  • 1 op. suchych drożdży
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wykładamy je na blaszkę o wymiarach 33 x 23 cm wyłożoną papierem do pieczenia, dokładnie oblepiamy dno i boki blachy. Blachę z ciastem wkładamy do lodówki na 30 minut.

Jabłka:

  •  około 1.5 kg kwaśnych jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy cynamon, cukier i skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy jabłka na 15-20 minut aż puszczą sok. Po tym czasie odciskamy je z nadmiaru soku (nie za bardzo gdyż będzie suche).

Budyń:

  • 2 budynie waniliowe (u mnie winiary niesłodzone)
  • 5 łyżek cukru
  • 850 ml mleka

Budyń gotujemy jak w przepisie na opakowaniu tylko w mniejszej ilości mleka.

Beza:

  •  3 białka
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i miksujemy aż masa będzie gęsta. na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie łączymy ją z ubitą pianą.

Ciasto posypujemy bułką tartą  wykładamy odciśnięte jabłka, na to wylewamy gorący budyń. Pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut. Po tym czasie wykładamy bezę na ciasto. Pieczemy dalej około 15 minut aż beza się zarumieni. Należy pilnować pianki aby tylko lekko się zarumieniła, ponieważ na zbyt spieczonej nie pojawi się rosa. Najlepiej sprawdzać patyczkiem czy jest jeszcze lekko lepka a zarumieniona, jeżeli tak to wyłączyć piekarnik. Ciasto studzimy w piekarniku przy otwartych drzwiczkach przez około 15 minut, po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika do całkowitego wystudzenia. Następnie wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. 

Advertisements