Tagi

, , , , , , , , , , ,

Przepis na ten sernik zaczerpnęłam z blogu Kuchenne zapiski Edyty. Sernik jest wilgotny, czuć w nim kawę i chyba o to najbardziej w nim chodzi. Ogólnie nie jest to jakiś fenomen ale nie najgorszy. Polecam samemu spróbować bo o gustach się nie dyskutuje 😉

DSC_02141

Składniki na spód:

  • 10 dag mlecznej czekolady
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 8 dag masła
  • 1 jajko
  • 7 dag mąki pszennej
  • biszkopty ladyfingers tyle żeby starczyło na wyłożenie blachy (u mnie niecałe opakowanie)

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Masło ucieramy z cukrem, jajko ubijamy z kawą. Na koniec do utartego masła dodajemy mąkę oraz czekoladę i delikatnie łączymy z jajkiem. Przekładamy masę do blachy, na niej układamy biszkopty. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy z termoobiegiem przez 10 minut.

Składniki na nasączenie:

  • ok 60 ml gorącej wody
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki likieru śmietankowo-czekoladowego Sheridans (w oryginale rum)
  • kilka kropli aromatu rumowego

Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, mieszamy z pozostałymi składnikami. Przestudzonym roztworem nasączamy biszkopty.

Składniki na ser:

  • 3 opakowania serka mascarpone (po 250 g każde, u mnie trochę więcej)
  • 50 dag twarogu mielonego
  • 5 jaj
  • 0.5 szklanki śmietany kremówki 30%
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego (u mnie trochę więcej, do smaku)
  • 16 g cukru wanilinowego
  • 2 łyżki likieru Sheridans (w oryginale rum)
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej

Składniki powinny być wcześniej wyjęte z lodówki i mieć temperaturę pokojową. Serki mascarpone i twaróg przekładamy do dzieży, dodajemy cukier, cukier wanilinowy i lekko miksujemy. Dodajemy po jednym jajku ciągle miksując. Nie miksujemy zbyt długo gdyż wtedy sernik urośnie ale i opadnie przez co powstaną pęknięcia. Na koniec dodajemy śmietankę, likier oraz mąkę ziemniaczaną – delikatnie mieszając. Masę wykładamy na podpieczone ciasto. Na dno piekarnika wstawiamy naczynie z wodą lub sernik wstawiamy do większego naczynia wypełnionego wodą przez co sernik będzie wilgotniejszy i nie popęka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z termoobiegiem przez 20 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 110 stopni z termoobiegiem i pieczemy jeszcze około 80 minut, sprawdzamy patyczkiem czy góra sernika się już ścięła, powinna być sprężysta nie surowa, jeżeli tak to wyłączamy. Zostawiamy do wystudzenia w uchylonym piekarniku.

Składniki na polewę:

  • 0.5 szklanki śmietany 18%
  • 1 szklanka cukru
  • 5 dag gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalne
  • kilka kropli aromatu pomarańczowego
  • w oryginale 30 ml rumu (ja nie dawałam)

Śmietanę przekładamy do garnka, dodajemy cukier i gotujemy  na wolnym ogniu około 12 minut ciągle mieszając, aż zacznie gęstnieć. Dodajemy połamaną czekoladę i pozostałe składniki. Gotujemy jeszcze przez około 5 minut. Lekko przestudzoną wylewamy na ser. Odstawiamy w chłodne miejsce do zgęstnięcia.

Reklamy