Tagi

, , , , , , , , ,

Przepis pochodzi z blogu Przepisy Alicji. Lubię wszystkie ciasta z orzechami a jeszcze połączenie ze śliwką wydawało się fenomenem, aczkolwiek takim nie było. Fakt ciasto smaczne ale są lepsze, przynajmniej według mojego gustu, w większości ludkom smakowało.

DSC_0339oŚliwki:

  • około 50 dag śliwek suszonych
  • wódka lub rum

Śliwki kroimy na paseczki zalewamy alkoholem i odstawiamy najlepiej na całą noc, niech dobrze nasiąkną.

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki zmielonych orzechów (u mnie mieszanka włoskich i laskowych)
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki bułki tartej
  • łyżeczkę proszku do pieczenia

Białka ubijamy na sztywno, dodając na koniec po jednym żółtku oraz po łyżce cukru. Miksujemy do momentu rozpuszczenia się cukru. Na koniec delikatnie łączymy z mąką oraz dodajemy pozostałe składniki. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Składniki na blat orzechowy:

  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżka miodu
  • 25 dag posiekanych orzechów
  • łyżka mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubijamy na sztywno, dodając po łyżce cukru oraz miód. Miksujemy do momentu rozpuszczenia się cukru. Na koniec delikatnie łączymy z mąką dodając pozostałe składniki. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 stopni.

Krem budyniowy:

  • 5 żółtek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki mleka
  • po 2 łyżki mąki ziemniaczanej i pszennej
  • kostka masła
  • pół kostki margaryny

Żółtka roztrzepujemy w szklance zimnego mleka dodając mąkę pszenną i ziemniaczaną. Drugą szklankę gotujemy z cukrem. Na gotujące mleko wlewamy roztrzepane żółtka i gotujemy budyń. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wystygnięcia. Masło i margarynę ucieramy do białości i dodajemy po łyżce zimny budyń.

Ciasto przekładamy w następujący sposób:

Biszkopt –> 1/2 kremu –> blat orzechowy –> 1/4 kremu –> śliwki –> 1/4 kremu –> posypujemy posiekanymi orzechami i startą czekoladą

Advertisements