Tagi

, , , , , , , , , ,

Święta już dawno minęły a ja dopiero znalazłam chwilę, żeby zapodać wam moje specjały ;).

DSC_0330iNa przystawki w tym roku zrobiłam roladę serową z farszem mięsnym, koreczki z marynowanym jajkiem przepiórczym, roladki z szynki nadziewane ćwikłą oraz conchiglioni faszerowane sałatką.

Rolada serowa z farszem mięsnym:

  • 30 dag żółtego sera
  • 200 g majonezu
  • 5 jaj
  • 0.5 kg mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego)
  • 20-30 dag pieczarek
  • 2 cebule
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 jaja
  • 2-3 łyżki bułki tartej lub kaszy manny

Ser żółty ścieramy na tarce o małych oczkach, wbijamy do tego 5 jaj i dodajemy majonez. Wszystko razem mieszamy najlepiej ręką, a następnie wykładamy na wyłożoną papierem dużą blachę. U mnie ta standardowa z piekarnika. Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Farsz ja przygotowałam sobie dzień wcześniej. Cebulę kroimy w kostkę, złocimy na tłuszczu. Pieczarki również kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli, solimy i pieprzymy do smaku. Dusimy do miękkości. Uduszone i odparowane z wody dodajemy do mięsa. Doprawiamy jeszcze do smaku, dodajemy jajka i bułkę tartą. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto jeszcze ciepłe ale już nie gorące przekładamy na drugą stronę i odrywamy papier, wykładamy na nie przygotowany farsz i zwijamy ścisło. Pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 200 stopni.

Marynowane jajka przepiórcze :

  • Jajka (tyle ile zmieści się w słoiku)
  • cebula
  • 2-3 liście laurowe
  • 2-3 ziarenka pieprzu
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
  • Zalewa: szklanka wody, 0.25 szklanki octu, niepełna łyżeczka soli, 0,25 szklanki cukru.

Jajka gotujemy, obieramy i układamy w słoiku na przemian z pokrojoną w piórka cebulę, do każdego słoika wrzucamy liście, pieprz oraz ziele angielskie. Zalewamy gorącą zalewą. Odstawiamy do przestygnięcia, a następnie  na dwa tygodnie do lodówki.

Ćwikła:
  • około 0.5 kg buraków ćwikłowych
  • chrzan utarty świeży lub ze słoiczka – do smaku
  • szczypta soli
  • sok z cytryny lub ocet do smaku
  • cukier do smaku

Buraki gotujemy do miękkości, obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach, dodajemy sok z cytryny (lub kwasek cytrynowy), chrzan, sól oraz cukier do smaku. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin aby się przegryzło.

Sałatka:

  • pierś z kurczaka
  • puszka ananasów
  • puszka kukurydzy
  • małe opakowanie migdałów
  • majonez
  • sól

Pierś z kurczaka gotujemy w osolonej wodzie, kroimy w grubą kostkę. Ananasy lekko odsączamy z syropu, kroimy w kostkę. Migdały prażymy na patelni na odrobinie masła. Migdały można pokroić lub wrzucić w całości. Dodajemy kukurydzę i mieszamy z odrobiną majonezu.

Reklamy