Tagi

, , , , , , , , , , ,

Zupa ta jest jedną z ulubionych mojego męża, robię ją z raz do roku a potem zastanawiam się co zrobić z resztą kapusty. Tym razem mąż kupił tylko połówkę (choć i tak dużą). Jest ona troszkę pracochłonna ale bardzo smaczna.

DSC_0372iSkładniki:

  • ćwiartka z kurczaka
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 2-3 liście laurowe
  • odrobina suszonego lubczyku (maggi)
  • kawałek pora
  • cebula
  • 2 marchwie
  • 3-4 buraki
  • szklanka ugotowanej fasoli (może być z puszki)
  • kawałek selera
  • 1/4 główki małej białej kapusty
  • pietruszka
  • 3-4 ziemniaki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • śmietana 30% do zabielania
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • odrobina masła

Buraki myjemy, każdy osobno zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30-40 minut (w zależności od wielkości buraków). Do dużego garnka wlewamy zimną wodę (około 2-3 litry), wkładamy umytą ćwiartkę z kurczaka, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie oraz lubczyk. Fasolę należy wcześniej ugotować, ja miałam już ugotowaną i zamrożoną więc od razu dodałam. Można również użyć tej z puszki, należy wówczas sprawdzić czy jest ona miękka. Jeżeli jest bardzo miękka to dodajemy ją później.  Cebulę i pora kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na patelni na maśle. Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do cebuli i dusimy dalej.  To samo robimy z pietruszką, selerem i kapustą. Wszystko wrzucamy do wywaru, dodajemy ziemniaki pokrojone w dużą kostkę i gotujemy. Buraczki wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy folię aluminiową i zalewamy zimną wodą. Skórka powinna schodzić przy ściskaniu buraka jak nie schodzi to pomagamy sobie obieraczką lub nożem. Buraczki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jak warzywa będą już miękkie możemy dodać buraczki, dodajemy również sok z cytryny i koncentrat pomidorowy, jeszcze chwilę gotujemy. Doprawiamy solą i pieprzem oraz zabielamy śmietaną.

Reklamy