Tagi

, , , ,

Pierwszy raz w życiu jadłam ciecierzycę, nie jest ona taka zła. Smak? Coś pomiędzy fasolą a soczewicą. Wydaje mi się, że nadawałaby się również jako farsz do pierogów. Może innym razem poeksperymentuję.

DSC_0373iSkładniki:

  • szklankę ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki)
  • 0.5 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • jajko
  • sól, pieprz, chili, kurkuma, natka pietruszki – do smaku
  • tłuszcz do smażenia
  • bułka tarta

Ciecierzycę przekręcamy przez maszynkę. Kaszę jaglaną gotujemy w 1.5 szklanki wody z odrobiną kurkumy i soli. Szalotkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na tłuszczu. Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i jeszcze chwilę podsmażamy. Do ciecierzycy dodajemy ugotowaną kaszę, podsmażoną szalotkę z czosnkiem, natkę pietruszki, doprawiamy do smaku. Wbijamy jajko i wszystko dobrze mieszamy, jeżeli masa jest zbyt luźna dodajemy bułkę tartą. Formujemy kotlety, można je panierować bądź smaży bez panierki. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.

Reklamy