Tagi

, , , , , , , , ,

Dziś przedstawię wam trochę zakurzony przepis bo jeszcze Wielkanocny na ciasto orbita. Przepis pochodzi z blogu Sweet dreams. Ciasto nie wyszło mi takie jak na zdjęciach na blogu (prawdopodobnie dlatego, że użyłam większej blaszki i zwiększyłam tylko proporcje na ciasto na masę już nie), nie mniej jednak jest ono smaczne a w szczególności masa truskawkowa.

DSC_0344iSkładniki (biszkopt):

  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki drobnego cukru

Składniki (biszkopt z makiem):

  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki drobnego cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g suchego maku

W obydwu przypadkach białka ubijamy na sztywno, dodając na koniec po jednym żółtku oraz po łyżce cukru. Miksujemy do momentu rozpuszczenia się cukru. Na koniec delikatnie łączymy z mąką oraz dodajemy pozostałe składniki. Obydwa biszkopty pieczemy w tej samej blaszce lub dwóch identycznych. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Biszkopt z makiem przekrawamy na 2 blaty.

Masa truskawkowa:

  • 0.5 kg truskawek
  • galaretka truskawkowa
  • 0.5 szklanki cukru (w zależności od słodkości truskawek)
  • budyń śmietankowy
  • woda

Do rondelka wlewamy 0.5 szklanki wody i cukier, dodajemy truskawki (u mnie była mieszanka malin i truskawek), chwilę gotujemy aż truskawki zmiękną. Truskawki rozdrobnić blenderem wsypać galaretkę i wymieszać. Budyń rozprowadzić w 1/4 szklanki zimnej wody i wlać do truskawek. Pogotować do zgęstnienia i wystudzić.

Masa budyniowa:

  • 2 szklanki mleka
  • budyń waniliowy z cukrem
  • kostka masła

Budyń gotujemy według przepisu w 2 szklankach mleka, przykrywamy folią spożywczą aby nie powstał kożuch, studzimy. Masło ucieramy do białości i dodajemy po łyżce zimny budyń.

Ciasto przekładamy w następujący sposób:

Biszkopt z makiem –> 1/5 masy budyniowej–> 1/2 masy truskawkowej –> 1/5 masy budyniowej –> biszkopt –> 1/5 masy budyniowej –> 1/2 masy truskawkowej –> 1/5 masy budyniowej –> biszkopt z makiem –> 1/5 masy budyniowej –> posypujemy startą czekoladą lub inaczej dekorujemy.

Ciasto można naponczować. Mi wyszło mało masy budyniowej jak na moją blaszkę następnym razem albo zwiększę składniki na masę albo przełożenie zrobię inaczej rozdzielając masę budyniową na 3, w mniejszej blaszce nie zrobię bo nie posiadam.

Reklamy