Tagi

, , , , , , , , ,

Babeczki z jabłkiem i bezą czyli apple pie w wersji mini ;). Zamarzyło mi się zrobić szarlotkę na kruchym spodzie z dodatkiem bezy, a dodatkowo żeby nie trzeba było tego ciasta kroić tylko brać i jeść i z tych moich marzeń powstały te oto babeczki.

DSC_0383

 

Składniki (10-12 babeczek):

  • 3 żółtka
  • 0.5 kostki masła
  • 15 dag mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • pół opakowania cukru wanilinowego

Z podanych składników zagnieść ciasto i schłodzić je w lodówce przez godzinę. Ciasto rozwałkować i wycinać foremką kształty lub robić kulki i wylepiać nimi foremkę. Foremki z ciastem ponownie schłodzić przez 15-20 minut. Piec w temperaturze 180-190 stopni do zezłocenia, po czym wyjąć i przestudzić.

Nadzienie:

  • 4-5 sztuk dużych kwaśnych jabłek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • w zależności od słodkości jabłek 1- 2 łyżki cukru
  • cynamon co smaku

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę (ok. 5 mm). Jabłka mieszamy z cukrem, cynamonem i sokiem z cytryny i podduszamy do lekkiego zmięknięcia.

Beza:

  • 3 białka
  • 15 dag cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2-3 łyżeczki maki ziemniaczanej

Białka ubijamy na sztywno dodajemy cukier, sok z cytryny i ubijamy. Piana powinna być sztywna i błyszcząca. Na koniec dodajemy mąkę i delikatnie łączymy z ubitą pianą. Podpieczone babeczki nadziewamy jeszcze ciepłym nadzieniem, na wierzch wyciskamy  przy pomocy rękawa cukierniczego z tylką  w kształcie gwiazdki dużą porcję masy bezowej. Pieczemy przez 30- 40 minut w temperaturze 160 stopni.

DSC_0384

Reklamy