Tagi

, , , , , , , , , , , , , , ,

Przepis na to ciasto pochodzi z czasopisma Ciasta domowe. Ciasto choć dość słodkie to wszystkim smakuje, także polecam spróbować.

DSC_0393a

Składniki na biszkopt:

  • 6 jaj
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki maki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubijamy na sztywno. Ciągle ubijając dodawać powoli cukier i po jednym żółtku. Ubijamy do białości. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i kakao. Na koniec delikatnie łączymy przesianą mąkę z ubitą masą. Blachę (33×23) wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Biszkopt po przestudzeniu przekrawamy na 2 blaty.

Składniki na masę karmelową:

  • 250 g masła
  • puszka gotowej masy krówkowej (u mnie z Gostynia)

Masło wyjmujemy wcześniej z lodówki aby było miękkie. Ucieramy na puch,  następnie powoli dodajemy po łyżce masy krówkowej. Nie miksujemy zbyt długo aby masa się nie zważyła.

Składniki na krem kakaowo-serowy:

  • 230 g (najmniejszy słoik) nutelli
  • 240 g serka waniliowego
  • 50 g masła

Masło ucieramy z nutellą a na koniec dodajemy serek, dalej przez chwilę ucierając.

Składniki na masę kawową:

  • 600 g śmietany 36%
  • 3 op. usztywniacza do śmietany
  • 3 łyżki kawy cappucino orzechowego

Śmietanę wyjmujemy z lodówki bezpośrednio przed miksowaniem. Wszystkie składniki umieszczamy razem w dzieży i ubijamy aż śmietana będzie sztywna.

Dodatkowo:

  • 3 duże princessy kokosowe
  • 5 opakowań herbatników

Ciasto przekładamy w następujący sposób:

Biszkopt –> 1/2 masy karmelowej–> herbatniki –> masa kakaowo-serowa –> herbatniki –> 1/2 masy karmelowej –> biszkopt –> masa kawowa –> princessa pokrojona w kostkę.

Reklamy