Tagi

, , , , , , , , ,

Przepis na to ciasto został zmodyfikowany z przepisu Pani Doroty na Malinową chmurkę. Według mnie wiśnie lepiej pasują do tego ciasta, choć i z malinami nie jest złe.

DSC_0388ySkładniki na ciasto:

  • 3 żółtka
  • 10 dag masła
  • 15 dag mąki
  • 8 g cukru wanilinowago
  • 30 g cukru pudru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Z podanych składników zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce przez około godzinę. Upiec w wyłożonej papierem blaszce o wymiarach 23 x 33 cm. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut.

Składniki na galaretkę:

  • 3 szklanki wiśni w soku własnym
  • 3 galaretki wiśniowe
  • 1-2 łyżki soku z cytryny

Wiśnie z sokiem podgrzać, dodać galaretkę i sok z cytryny. Mieszać, aż do rozpuszczenia galaretki. Jeżeli mamy mało soku a dużo wiśni to należy dodać odrobinę wody i ewentualnie dosłodzić. Jak zacznie tężeć, wylać na upieczone ciasto. Wstawić do lodówki.

Składniki na krem:

  • 1 op. serka mascarpone (250 g)
  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • kilka kropli aromatu waniliowego lub odrobina cukru wanilinowego
  • 2 usztywniacze do śmietany

Schłodzone śmietany i serek umieszczamy w dzieży razem z cukrem, aromatem i usztywniaczami. Ubijamy na gęsty krem, lecz nie za długo aby nie zrobić słodkiego masła ;). Na krem układamy upieczoną bezę i wstawiamy do lodówki.

Składniki na bezę:

  • 3 białka
  • 15 dag cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 50 g płatków migdałowych

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier i ubijamy, aż do jego rozpuszczenia. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną. Bezę pieczemy w tej samej blaszce co ciasto. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ubitą bezę i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy w temperaturze 140 stopni Celsjusza przez około godzinę.

P.S. Tu zdjęcie Malinowej chmurki w moim wydaniu

DSC_0329

Reklamy