Tagi

, , , , , , , , , , , , , , , , ,

Chyba nie ma osoby co by nie znała szarlotki królewskiej. Składa się ona z biszkoptu, jabłek prażonych wymieszanych z galaretką, kremu i polewy czekoladowej. Biszkopt, jabłka i polewa prawie we wszystkich przepisach są jednakowe, natomiast sama masa jest robiona inaczej przez różne osoby. Osobiście znam kilka kremów stosowanych przy szarlotce królewskiej. Jak będę ją robiła to będę starała się dodawać ciągle inny żebyście i wy mieli wybór.

DSC_0391aSkładniki na biszkopt:

  • 6 jaj
  • szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier wanilinowy
  • łyżka octu
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Rozdzielamy białka od żółtek. Żółtka zalewamy octem i dodajemy proszek do pieczenia, lekko rozmącamy i patrzymy jak rosną 😉 . Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukry i dalej ubijamy do całkowitego rozpuszczenia. Do ubitej piany dodajemy przesianą mąkę i żółtka i delikatnie mieszamy. Pieczemy w formie 40 x 25 przez 20-30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Jabłka:

  • 1.5 litra prażonych jabłek
  • 2 galaretki (u mnie brzoskwiniowe)
  • 3-4 łyżki soku z cytryny

Jabłka podgrzewamy w rondelku, dodajemy sok z cytryny, wsypujemy galaretki i mieszamy, aż do rozpuszczenia.

Krem:

  • 12 łyżek mleka w proszku
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 250 g masła
  • 9 łyżek zimnej wody

Jajka należy sparzyć we wrzątku. Żółtka ubijamy na parze (u mnie w robocie włączam indukcje pod dzieżą i tak ubijam), dodajemy wodę i cukier i ubijamy dalej. Na koniec dodajemy mleko w proszku i mieszamy. Odstawiamy masę do ostygnięcia. Masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce zimnej masy mlecznej.

Polewa:

  • 5 dag masła
  • 3 łyżki śmietany
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao

Masło rozpuszczamy, dodajemy śmietanę cukier i rozpuszczamy dalej. Na samym końcu wsypujemy kakao. Nie wolno zagotować.

Ciasto przekładamy w następujący sposób:

Na biszkopt wykładamy gęstniejące jabłka, wstawiamy do lodówki. Jak jabłka będą dobrze ścięte wykładamy masę i znowu do lodówki. Na koniec polewamy polewą czekoladową i dekorujemy (ja użyłam orzechy włoskie).


Tym razem kolejna odsłona kultowej szarlotki. Polecam 😉

DSC_0001Biszkopt z tego samego przepisu co wyżej. Masa jabłkowa z dodatkiem galaretek pomarańczowych.

Krem:

  • serek mascarpone
  • 300 ml śmietany kremówki 30%
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • odrobina cukru wanilinowego
  • 2 fixy do śmietany

Do dzieży wkładamy dobrze schłodzoną śmietanę i serek. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i fixy do śmietany. Wykładamy na jabłka i wierzch polewamy polewą lub ścieramy na niego czekoladę.

Reklamy