Tagi

, , , , , , , ,

Botwinka hmm … zupa, którą kiedyś jadłam ale nie pamiętałam smaku. Po tej próbie chyba częściej zagości na naszym stole. Jest pyszna i zawiera dużo witamin. Jest idealna jako chłodnik w ciepłe dni bądź na ciepło.

DSC_0404Składniki:

  • duży pęczek botwinki z małymi buraczkami
  • udko z kurczaka
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 2-3 liście laurowe
  • odrobina suszonego lubczyku (maggi)
  • 2 cebule
  • pietruszka
  • 3 marchwie
  • śmietana 30% do zabielania
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • koperek
  • jajka
  • sól, pieprz i cukier do smaku

DSC_0396 Do dużego garnka wlewamy zimną wodę (około 2-3 litry), wkładamy umyte udko z kurczaka, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie oraz lubczyk. Cebulę, marchew i pietruszkę kroimy w kostkę i dodajemy do wywaru. Botwinkę dobrze myjemy i kroimy w centymetrowe kawałki, buraczki z botwinki kroimy w kostkę i również dodajemy do zupy. Dodajemy sok z cytryny i gotujemy do miękkości warzyw. Na koniec zabielamy śmietaną oraz przyprawiamy do smaku. Podajemy z ugotowanym jajkiem oraz posypane koperkiem.

Reklamy