Tagi

, , , , , , , ,

Racuchy czyli wspomnienia z dzieciństwa. Kiedyś zawsze robiła je moja babcia. Inspiracja zaczerpnięta z blogu Moje Wypieki. Z deka zmodyfikowałam przepis i za każdym razem z niego korzystam.

DSC_0411

Składniki:

  • 0.5 kg mąki pszennej
  • opakowanie drożdży suchych
  • szczypta soli
  • 1 – 2 łyżki cukru
  • 1,5 szklanki letniego mleka
  • 1 jajko
  • 2 jabłka
  • garść żurawiny
  • garść rodzynek
  • cukier puder do posypania

Mąkę wsypujemy do dzieży, dodajemy drożdże, sól, cukier, jajko oraz mleko. Wszystko razem wyrabiamy na gładkie ciasto. Żurawinę i rodzynki zalewamy wrzącą wodą odstawiamy do napęcznienia. Do wyrobionego ciasta dodajemy pokrojone w kostkę jabłka, oraz namoczone rodzynki i żurawinę. Ciasto powinno postać z godzinkę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. U mnie nigdy tak długo nie stoi zawsze brakuje na to czasu. Smażymy na tłuszczu na złoty kolor z obu stron. Przed podanie posypujemy cukrem pudrem.

Reklamy