Tagi

, , , , , , , ,

Pyzy – te danie chyba każdy zna, więc nie będę się rozpisywała. Napiszę tylko, że zniknęły one zdecydowanie za szybko 😉 .

DSC_0407Składniki:

  • 1 kilogram ziemniaków (najlepiej starych)
  • 1,5-2 szklanki mąki
  • jajko
  • sól

Połowę ziemniaków gotujemy w osolonej wodzie, a drugą połowę ścieramy na tarce lub blendujemy. Ugotowane ziemniaki studzimy i przepuszczamy przez maszynkę. Surowe ziemniaki odciskamy i dodajemy do ugotowanych. Na dnie naczynie do którego odcisnęliśmy sok powinna osadzić się skrobia, dodajemy ją do ziemniaków. Wbijamy jajko i dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto. Powinno być ono dość plastyczne żeby można było włożyć do środka farsz. Ciasto rozpłaszczamy na ręce, układamy farsz i formujemy pyzy. Gotujemy w osolonej wodzie przez około 3-5 minut od wypłynięcia. Podajemy okraszone tłuszczem. Przepis na farsz taki jak w pierogach i sakiewkach do rosołu.

Advertisements