Tagi

, , , , , , ,

Do tej pory jadłam barszcz szczawiowy, zawsze mi smakował lecz tym razem chciałam coś z większą ilością warzyw. Zrobiłam więc zupkę, wszystkim smakowała, więc pewnie nie raz jeszcze zrobię. Taka zupa to prawdziwa bomba witaminowa więc polecam.

DSC_0417Składniki:

  • słoiczek szczawiu (lub 2 pęczki świeżego pocięte na drobno i podduszone na maśle)
  • udko z kurczaka
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 2-3 liście laurowe
  • odrobina suszonego lubczyku (maggi)
  • biała część pora
  • pietruszka
  • 2 marchwie
  • śmietana 30% do zabielania
  • 2-3 ziemniaki
  • jajka
  • sól, pieprz

Do dużego garnka wlewamy zimną wodę (około 2-3 litry), wkładamy umyte udko z kurczaka, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie oraz lubczyk. Pora, marchew i pietruszkę kroimy w kostkę i dodajemy do wywaru. Dodajemy szczaw i gotujemy do miękkości warzyw. Na koniec zabielamy śmietaną oraz przyprawiamy do smaku. Podajemy z ugotowanym jajkiem.

Advertisements