Tagi

, , , , , , , ,

Parzaki, parowańce, kluski z pary jak zwał tak zwał. To ulubiony smak z mojego dzieciństwa i dziwne bo przypominają mi one przedszkole. Parowańce polane sosem śmietanowym (do tej pory nie udało mi się zrobić identycznego albo po prostu mój smak się zmienił). Polecam wszystkim a smakować powinno każdemu dziecku 😉 .

DSC_0453Składniki na ciasto:

  • 0.5 kg mąki
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru
  • opakowanie drożdży sypkich
  • 350 ml ciepłego mleka
  • 3 łyżki oliwy

Do dzieży wsypujemy mąkę, sól, cukier oraz drożdże, zalewamy ciepłym mlekiem i dodajemy oliwę. Wszystko wyrabiamy najpierw na pierwszym biegu potem na drugim. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak ciasto podwoi swoją objętość formujemy parzaki (powinno wyjść około 15 sztuk). Odkładamy na 15-20 minut do ponownego wyrośnięcia. Do garnka wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Parzaki układamy na w garnku do parowania po 3 sztuki (w zależności od wielkości parzaków), przykrywamy pokrywką i parujemy około 10 minut. Sprawdzamy szpikulcem czy w środku ciasto nie jest surowe. Parzaki podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie akurat z truskawkami i sosem śmietanowym.

Składniki na sos śmietanowy:

  • małe opakowanie śmietany 18%
  • około 3-4 łyżeczki cukru (do smaku)
  • laska wanilii

Śmietanę przekładamy do garnuszka, dodajemy cukier oraz miąższ z wanilii. Wszystko razem podgrzewamy ale nie gotujemy. Sos na ciepło powinien być rzadki natomiast jak włożymy do lodówki powinien przyjmować konsystencję serka i taki ma nawet smak.

Składniki na sos truskawkowy:

  • truskawki (ilość dowolna)
  • cukier (do smaku) – można dodać zamiast cukru miód lub syrop z kwiatów czarnego bzu
  • sok z cytryny (w zależności od słodkości truskawek)

Truskawki kroimy, zasypujemy cukrem, dodajemy łyżkę soku z cytryny i podgrzewamy aż trochę zmiękną.

Advertisements