Tagi

, , ,

Kopytka chyba każdy choć raz w życiu jadł. Natomiast o kopytkach z kaszą jaglaną to bardzo mało osób nawet słyszało. Kasza jaglana jest bardzo zdrowa, dlatego należy przemycać ją najczęściej jak się tylko da. Myślę, że częściej będzie gościła ona w naszych kopytkach, bo praktycznie nie zmienia smaku. Polecam spróbować!

DSC_0452Składniki:

  • 0.5 szklanki kaszy jaglanej
  • 0.5 kg ugotowanych ziemniaków
  • 2 jajka
  • 1.5-2 szklanki mąki pszennej

Kaszę jaglaną płuczemy dokładnie na sicie i zalewamy 2 szklankami wody, solimy i gotujemy do miękkości, aż wciągnie całą wodę. Ziemniaki gotujemy, mielimy (kaszę również można) lub na szybko tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków razem z ugotowaną kaszą. Dodajemy jajka oraz mąkę (można użyć ziemniaczanej, to już nie dodajemy tyle jajek). Zagniatamy ciasto, będzie dość luźne. Ręce posypujemy mąką, stolnicę również i próbujemy zrolować wałek. Tniemy na kopytka po ukosie. Gotujemy w osolonej wodzie od momentu wypłynięcia przez kilka minut. Nie wolno zagotować wody bo się rozciapciają. Podajemy jak kto woli można z sosem, ze skwarkami, rozbełtane i usmażone z jajkiem lub na słodko z bułką tartą i masłem, śmietaną i owocami. Wybór należy do was 😉 .

Reklamy