Tagi

, , , ,

Są truskawki więc jest i nalewka, jaka będzie w smaku nie wiem, zobaczymy za dwa miesiące bo tyle ma postać. Jeszcze nigdy nie piłam nalewki z truskawek, a słyszałam dużo pochlebnych opinii, więc postanowiłam spróbować. Przepis na nalewkę wyszedł z modyfikacji kilku znalezionych w internecie. Zapraszam za dwa miesiące na degustację 😉 .

DSC_0465

Składniki:

  • 1 kg truskawek
  • 1 szklanka cukru
  • odrobina kwasu cytrynowego
  • 0.5 litra wódki
  • 200 ml spirytusu

DSC_0464Truskawki zasypujemy cukrem i odstawiamy na kilka godzin, aż cukier się rozpuści a truskawki puszczą sok. Przykrywamy jakąś folią albo gazą. Po tym czasie dodajemy odrobinę kwasu cytrynowego, aby nalewka nie straciła koloru i zalewamy truskawki alkoholem, mieszamy. Odstawiamy na 24 godziny lub troszkę dłużej. Po tym czasie dokładnie odciskamy truskawki przez tetrę, nalewkę przelewamy do karafki lub butelki i odstawiamy w ciemne miejsce na co najmniej 2 miesiące, im dłużej tym lepiej ponoć. Z podanych składników wyszły mi dwie karafki i kieliszek dla męża do degustacji 😉 .

Reklamy