Tagi

, , , , , , , ,

Jak na polską kuchnię przystało nie mogło zabraknąć kotletów mielonych. Są one dobre zarówno na ciepło jak i na zimno zamiast wędliny, polane sosem lub ketchupem.

DSC_0457Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego (u mnie z łopatki wieprzowej)
  • cebula
  • jajko
  • łyżka majonezu
  • łyżeczka musztardy francuskiej
  • garść natki pietruszki
  • odrobina sosu sojowego
  • sól, pieprz do smaku
  • kasza manna do zagęszczenia
  • bułka tarta do panierowania

Mięso mielimy razem z cebulą. Podane składniki mieszamy, doprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy kaszę mannę. Masa powinna być dość gęsta (ja zawsze daję na oko). Panierujemy w bułce tartej i smażymy na tłuszczu z obu stron.

Advertisements