Tagi

, , , , , , , , , , , , , ,

Tort jaki wymyślił mój mąż. Miał być z dużą ilością truskawek i zawierać 2 kremy: jeden truskawkowy a drugi waniliowy. Myślę, że stanęłam na wysokości zadania bo torcik szybko zniknął 😉 .

DSC_0456

Składniki na biszkopt:

  • 6 jaj
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1.5 łyżki octu
  • 2 łyżki wody
  • 1.5 szklanki mąki pszennej (można 1 szklankę pszennej i pół ziemniaczanej- jest jeszcze lepszy ale z braku mąki ziemniaczanej był z samej pszennej)

Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka zasypujemy proszkiem do pieczenia i zalewamy octem. Mieszamy razem i odstawiamy. Białka ubijamy z dodatkiem soli i wody, jak będą sztywne dodajemy stopniowo cukier i ubijamy dalej, aż do rozpuszczenia cukru. Na koniec białka delikatnie łączymy z żółtkami oraz przesianą mąką. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w 180 stopniach (u mnie z termoobiegiem) przez 35-45 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu obkrawamy i wyjmujemy z blachy, układając biszkopt do góry dnem (wtedy się wyrówna jak wyrósł krzywy). Zdejmujemy papier i studzimy. Po przestudzeniu przekrawamy na 3 blaty.

Składniki na krem waniliowy:

  • 250 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietany 30%
  • 2 fix-y do śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru

Serek i śmietanę wyciągamy prosto z lodówki przed ubijaniem (muszą być chłodzone długo inaczej się zważą), przekładamy do dzieży i ubijamy. Na koniec jak już masa zaczyna gęstnieć dodajemy cukier puder i fix-y do śmietany. Ubijamy dalej, aż do uzyskania pożądanej gęstości. Można dodać odrobinę pasty waniliowej, cukru waniliowego lub ekstraktu waniliowego.

Składniki na krem truskawkowy:

  • 250 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietany 30%
  • 200 g truskawek
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1 fix do śmietany
  • 1-4 łyżki cukru

Truskawki myjemy i miksujemy z cukrem, dodajemy żelatynę, podgrzewamy i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Odstawiamy do przestygnięcia. Serek i śmietanę ubijamy, jak już zacznie gęstnieć dodajemy zimne truskawki oraz fix. Odstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia.

Dodatkowo:

  • 2 op płatków migdałowych
  • galaretka truskawkowa
  • truskawki
  • sok z cytryny
  • 3/4 szklanki wody
  • 2 -3 łyżki cukru

DSC_0462Z wody, cukru i soku z cytryny robimy poncz. Płatki migdałowe rumienimy na patelni. Galaretkę rozrabiamy w szklance wody. Biszkopty ponczujemy, na pierwszy wykładamy połowę masy śmietanowej, układamy truskawki i dopełniamy na wierzchu resztą masy. Układamy następny biszkopt, który również ponczujemy. Na biszkopt wykładamy masę truskawkową zostawiając trochę do obłożenia tortu. Na to wykładamy ostatni biszkopt, również ponczujemy go. Resztą masy obsmarowujemy cały tort. Boki tortu obsypujemy płatkami migdałowymi, na wierzch układamy dekorację z truskawek a na koniec wylewamy tężejącą galaretkę.

Advertisements