Tagi

, , , , , , , , , , , , ,

Przepis na te ciasto powstał po złożeniu kilku przepisów w jeden i dodaniu truskawek. Ciasto nie wyszło w 100% tak jak chciałam, niestety masy zaczęły sie zbyt szybko zsiadać. Natomiast w smaku jak dla mnie super, a najlepsza jest polewa, która napewno będzie jeszcze nie raz wykorzystywana.

DSC_0484Składniki na biszkopt:

  • 3 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • po 3 spore łyżki maki ziemniaczanej i pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli i odrobiną zimnej wody. Żółtka zasypujemy proszkiem do pieczenia. Do ubitych białek dodajemy żółtka oraz przesiane mąki, delikatnie mieszając. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i pieczemy w 180 stopniach (u mnie z termoobiegiem) przez 35-40 minut. Biszkopt wyjmujemy i studzimy. Można użyć biszkoptów.

Składniki na mus truskawkowy:

  • około 600 g truskawek
  • cukier do smaku
  • łyżka soku z cytryny
  • 3-4 łyżeczki żelatyny (lub galaretka truskawkowa)

Truskawki miksujemy na mus z dodatkiem cukru i soku z cytryny. Wsypujemy żelatynę i próbujemy ja rozprowadzić w truskawkach. Podgrzewamy i mieszamy aż do całkowitego rozprowadzenia żelatyny (nie wolno zagotować gdyż żelatyna straci swoje właściwości). Tężejące wylewamy na biszkopt.

Składniki na ptasie mleczko:

  • 200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 75 g masła
  • 3 białka
  • 100g cukru
  • odrobina kwasku cytrynowego
  • laska wanilii
  • 10 g żelatyny
  • truskawki

Mleko wlewamy do garnka, dodajemy masło, żelatynę i ziarnka z wanilii. Podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia masła oraz rozprowadzenia żelatyny, studzimy. Jajko sparzamy przez około minutę. Białka ubijamy nad para na sztywno, a pod koniec dodajemy cukier. Łączymy delikatnie ubite białka z zimną masą mleczno-maślaną. Wylewamy na zastygnięty mus truskawkowy (ja troszkę za wcześnie zaczęłam ubijać i musiałam wcześniej wylać , jak jeszcze mus nie zastygł). Wciskamy truskawki ile się da 😉 .

Składniki na polewę:

  • 200 g śmietany kremówki 30%
  • tabliczka czekolady deserowej
  • 2 łyżeczki kakao
  • odrobina cukru do smaku
  • 1 czubata łyżeczka żelatyny

Do garnka wlewamy śmietanę, dodajemy połamaną czekoladę i podgrzewamy. Jak czekolada się rozpuści dodajemy kakao (dla koloru, można pominąć) oraz cukier i żelatynę. Wszystko mieszamy, aż do momentu rozprowadzenia żelatyny. Odstawiamy do przestygnięcia i wylewamy na prasie mleczko.

DSC_0488

Reklamy