Tagi

, , , , , , , ,

Obiad typowo weekendowy, dawno już nie jedliśmy więc postanowiłam przypomnieć. Jeśli o gargamela chodzi to oczywiście pomidor 😉 . U mnie z ziemniakami ale równie dobre będzie z ryżem czy kaszą jaglaną.

DSC_0477

Skladniki:

  • filet z piersi z indyka (tyle ile osób)
  • ulubione przyprawy do drobiu
  • jajko
  • bułka tarta lub płatki migdałowe na panierkę
  • słoiczek żurawiny
  • ananas z puszki
  • młode ziemniaki
  • cebula
  • duży pomidor
  • smietana 18%
  • sol,pieprz, cukier do smaku

Filety przyprawiamy i panierujemy w jajku i bułce. Ziemniaki gotujemy. Cebulę kroimy w kostkę, pomidora w grubsze kawałki. Śmietanę doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem. Mieszamy z pomidorami i cebulą. Filety smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Po przewróceniu na drugą stronę układamy plaster ananasa a w środek wkładamy łyżeczka żurawinę. Można przykryć plasterkiem sera żółtego, ale wtedy tracimy ten zachęcający do zjedzenia wygląd 🙂 .

Reklamy