Tagi

, , , , , ,

Idealna przekąska na każdą porę dnia, wszyscy co deklarują się, iż nie przepadają za ciastem francuskim lub szpinakiem zajadają się tą przekąską nie kończąc na jednej kopercie. Wadą tej przystawki jest to, że znika zbyt szybko.

DSC_0485

Składniki:

  • gotowe ciasto francuskie (najlepsze świeże nie mrożone)
  • cebula
  • 5 brykiecików mrożonego szpinaku
  • pół opakowania sera feta
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa – odrobinę
  • tłuszcz

Cebulę kroimy w kostkę, podduszamy ją na odrobinie tłuszczu. Lekko solimy żeby puściła sok. Następnie dodajemy szpinak dość często mieszamy i czekamy, aż się rozmrozi (można użyć świeży, wtedy należy go drobno pokroić). Dodajemy przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony ząbek czosnku i jeszcze chwilę dusimy. Zdejmujemy z palnika i dodajemy rozdrobniony ser feta. Doprawiamy odrobiną pieprzu oraz gałki muszkatołowej. Ciasto rozwijamy, dzielimy na kwadraty. Na każdym układamy farsz i sklejamy rogami do środka. Pieczemy w 210 stopniach Celsjusza przez 15-20 minut. Podajemy z sosem czosnkowym (przepis poniżej).

Składniki na sos czosnkowy:

  • czosnek
  • majonez
  • jogurt grecki
  • sól, pieprz

Nie podaje dokładnego przepisu bo zależy ile nam sosu potrzeba oraz czy ktoś lubi mocno czosnkowe czy nie. Zasada jest taka że jogurt i majonez mieszamy pół na pół, następnie dodajemy sporo soli i pieprzu (do smaku) i przeciskamy przez praskę ząbek czosnku lub jego wielokrotność. Następnie odstawiamy do lodówki aby się przegryzł. Na początku czosnku nie czuć zbyt mocno ale potem sos nim najdzie więc lepiej nie przesadzać 😉 .

Reklamy