Tagi

, , , , , , , , , , ,

Mieli być wczoraj gości no i byli ale na obiad nie zostali a takie dobroci były w planach 😉 . A niech wam ślinka leci …

DSC_0505Składniki (na każdy kotlet):

  • filet z kurczaka (w oryginale sznycel cielęcy)
  • plaster szynki gotowanej
  • gruby plaster sera (u mnie cheddar)
  • ulubione przyprawy do drobiu
  • mąka
  • bułka tarta
  • jajko
  • tłuszcz

Filet tak obkrajmy aby był równej wysokości, dość płaski ale dał się jeszcze trochę rozbić. Rozbijamy tłuczkiem i przyprawiamy. Na połowę każdego fileta układamy plasterek szynki, plaster sera i znowu plasterek szynki. Filet składamy w pół można spiąć wykałaczkami lub szpikulcami. Przyprawiamy kotlet z wierzchu i panierujemy najpierw w mące potem w jajku i na końcu w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron.

Składniki na mizerię:

  • cebula
  • ogórek
  • śmietana 18% lub jogurt grecki
  • sól

Cebulę kroimy w kostkę, ogórki obieramy i kroimy w plasterki, półplasterki, ćwierć plasterki – jak kto woli, solimy. czekamy aż ogórki i cebula puszczą sok, wtedy odlewamy a ogórki mieszamy ze śmietaną.

Reklamy