Tagi

, , , , ,

Zostało mi skrawków z piersi z kurczaka więc trzeba było jakieś inne kotleciki przygotować. Zawsze robię takie w cieście naleśnikowym ale teraz znalazłam inny przepis (pochodzi ze strony coolinarny.blox.pl) i postanowiłam spróbować. Kotlety wyszły przednie, choć mięso mogłam wcześniej przyprawić, żeby lepiej naciągnęło przyprawami.

DSC_0493

Składniki:

  • skrawki z piersi z kurczaka (lub całe piersi) pokrojone w dużą kostkę
  • ulubione przyprawy do drobiu lub sól i pieprz
  • pęczek szczypiorku
  • 1 szklanka mąki
  • 2 jajka
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do smażenia

Mięso kroimy w kostkę i przyprawiamy – najlepiej choć z pół godziny wcześniej. Szczypiorek drobno siekamy. Robimy ciasto z majonezu, jogurtu, jajek oraz mąki. Dodajemy do ciasta dość sporo soli i odrobinę pieprzu. Do ciasta dodajemy szczypiorek oraz pokrojone mięso. Wszystko razem mieszamy i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Dobre zarówno na ciepło jak i na zimno. Myślę, że doskonale by się również spisały kotleciki jako przystawka podane z sosem.

Reklamy