Tagi

, , , , , , , , , , ,

Ciasto to wyszło z przerobionego przepisu na torcik węgierski. W smaku pewnie identyczne, choć nie pamiętam zbyt dawno nie jadłam.

DSC_0499Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i dalej ubijamy. Osobno ubijamy żółtka. Mąkę łączymy z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka delikatnie łączymy z żółtkami i przesianą mąką. Przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza (opcja: góra, dół) przez około 40 minut. Biszkopt studzimy. W oryginale przekrawamy na dwa blaty. Ja wzięłam zbyt dużą blachę więc obyło się bez przekrawania 😉 . Biszkopt nasączamy ponczem.

Poncz:

  • szklanka wody
  • 2-3 łyżeczki cukru
  • 1 mała cytryna lub pół dużej

Masa:

  • 2-3 galaretki rozrobione w szklance wody (różne kolory)
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 masło
  • 3 łyżki kakao
  • 3-4 łyżeczki żelatyny
  • 2 kieliszki wódki

Galaretki kroimy w kostkę. Jajka sparzamy i najlepiej ubijamy na parze. Jak już masa jajeczna zacznie gęstnieć dodajemy połowę cukru. W osobnym naczyniu ucieramy masło na puch i dodajemy pozostały cukier. Żelatynę rozrabiamy w niewielkiej ilości wody i studzimy. Do masy maślanej dodajemy masę jajeczną, wódkę oraz żelatynę. Wrzucamy pokrojone galaretki. Masa powinna się dość szybko zsiadać. Jak zacznie gęstnieć wylewamy na nasączony biszkopt. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Polewa:

  • szklanka mleka
  • tabliczka czekolady gorzką
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 czubata łyżeczka żelatyny

Do garnka wlewamy mleko, dodajemy połamaną czekoladę i podgrzewamy. Jak czekolada się rozpuści dodajemy cukier i żelatynę. Wszystko mieszamy, aż do momentu rozprowadzenia żelatyny. Odstawiamy do przestygnięcia i wylewamy na stężałą masę.

Reklamy