Tagi

, , , , , , , , ,

Dzisiejszy obiadek trochę lżejszy i niezwykle smaczny, polecam wszystkim co jeszcze nie próbowali puki jeszcze cukinia nie przerośnięta 😉 .

DSC_0485

Składniki:

  • 2 małe cukinie
  • 250 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • odrobina keczupu domowego
  • sól, pieprz, oregano, bazylia, cukier i chilli do smaku
  • tłuszcz do smażenia
  • woda lub bulion drobiowy (u mnie rosół)
  • żółty ser

Cukinię myjemy, przekrawamy na pół i wycinamy miąższ. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, dodajemy pokrojony czosnek oraz mięso mielone. Chwilę obsmażamy mięso z każdej strony. Dodajemy koncentrat, keczup oraz przyprawy i dusimy przez 15-20 minut, podlewając wodą lub bulionem. Na koniec dodajemy pokrojony na drobno miąższ z cukinii i dusimy. Jak mamy nadmiar wody to odparowujemy. Cukinię przekładamy do blaszki lekko wysmarowanej tłuszczem i środek faszerujemy mięsem. Przykrywamy plasterkami żółtego sera. Blaszkę przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza (opcja: z termoobiegiem) po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 10 minut . Można podać z ulubionym sosem, ketchupem lub samo.

Reklamy