Tagi

, , , , , , , ,

Przepis na to ciasto znam już bardzo długo. Jest nawet zabawna historia powiązana z tym ciastem i ze mną, choć jej nie będę opowiadała 😉 . Mi to ciasto bardzo smakuje jest kwaskowe i słodkie zarazem – idealne.

DSC_0493Ciasto:

  • 0.25 kg mąki pszennej
  • 10 dag margaryny
  • 10 dag cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Jajko rozdzielić – białko odłożyć do lodówki a z reszty podanych składników szybko zagnieść ciasto i wyłożyć je na wyścielonej papierem do pieczenia blasze o wymiarach 25×35. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza (opcja: góra, dół).

Masa:

  • 3 duże soczyste cytryny
  • 4 żółtka
  • 1.5 szklanki cukru
  • 3 mocno czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki masła
  • 2 szklanki wrzącej wody

Masę zaczynamy robić jak już spód będzie upieczony lub już kończy się piec. Na samym początku należy wycisnąć sok z cytryn, najpierw je masujemy aby lepiej dało się wycisnąć sok. Rozdzielamy białka od żółtek, białka dodajemy do pozostałych z ciasta i wstawiamy do lodówki. Żółtka wbijamy do garnka i ucieramy je z cukrem oraz masłem, dodajemy sok z cytryn, mąkę ziemniaczaną i zalewamy wrzącą wodą (należy mieszać). Ustawiamy garnek na palniku i podgrzewamy ciągle mieszając – robimy budyń. Gorące wykładamy na upieczone ciasto. Ciasto ma wystygnąć dobrze z tą masą.

Piana:

  • 5 białek
  • 8 łyżek cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Jak już masa wystygła bierzemy się za ubijanie białek, jak już zaczną robić się sztywne dodajemy cukier i ubijamy dalej. Na koniec dodajemy mąkę. Pianę wykładamy na masę i zapiekamy w temperaturze 110 stopni Celsjusza na złoty kolor ok. 15-20 minut.

Reklamy