Tagi

, , , , , , , , , , ,

Sernik z rosą jest bardzo popularny nic w tym dziwnego, gdyż składa się z kruchego ciasta, wilgotnej i puszystej masy serowej oraz pysznej pianki bezowej. Do tego ładnie wygląda jak znajduje się na nim rosa. A ta rosa – to jakieś dziwne zjawisko nie zawsze chce mi wyjść, jak chcę aby był ładny to nie ma ani kropelki – jak na złość. Nie mniej jednak smak sernika nawet bez kropli rosy jest fenomenalny. Ja do swojego dodałam puszkę brzoskwiń i jest jeszcze lepszy. Następnym razem zrobię z twarogu a nie z pudełkowego sera i może mi rosa wyjdzie to dołączę zdjęcie. Przepis zaczerpnęłam z blogu Słodka fabryka.

DSC_0491

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 100 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0.5 szklanki cukru

Białka z jajek odstawiamy do lodówki a z reszty podanych składników zagniatamy szybko ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki żeby się schłodziło. Ciastem wylepiamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia (25×35) i pieczemy przez 15-20 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Składniki na masę serową:

  • 1 kg sera w wiaderku (w oryginalne twaróg, który mielimy 2x)
  • 1 szklanka cukru
  • 3 szklanki mleka
  • 0.5 szklanki oleju
  • 2 budynie waniliowe
  • 2 jajka
  • 4 żółtka
  • puszka brzoskwiń

Brzoskwinie kroimy w kostkę i układamy na sicie aby obciekły. Białka dodajemy do białek pozostałych po kruchym cieście. Ser przekładamy do dzieży, dodajemy cukier, jajka, żółtka, budyń, mleko oraz olej. Wszystko razem miksujemy przez 5-10 minut do połączenia wszystkich składników. Masa jest bardzo rzadka. Z piekarnika wyciągamy spód na niego układamy brzoskwinie i zalewamy masą serową. Pieczemy przez 50-55 minut (opcja: góra, dół).

Składniki na bezę:

  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej (można dodać kisiel będzie pianka o innym kolorze)

Białka ubijamy na sztywno, jak już zaczną się ubijać dodajemy po trochu cukier puder i na końcu mąkę ziemniaczaną. Jak już ubijemy pianę wyciągamy nasz sernik (może lekko opaść) i rozsmarowujemy ją delikatnie na naszym serniku (sernik może się wozić ale góra powinna być już zespolona). Pieczemy w 150 stopniach przez około 15 minut. Po upieczeniu sernik zostawiamy w wyłączonym i zamkniętym piekarniku na 15 minut, po tym czasie przenosimy nasz sernik w chłodniejsze miejsce do całkowitego wystudzenia. Wtedy powinny pojawiać się kropelki rosy.

Reklamy