Tagi

, , , , , , , ,

Ciasto pysznotka, bardzo kruchutkie, na pewno wypróbuję je jeszcze nie raz z innymi owocami. Myślę, że wam również posmakuje, zdecydowanie polecam. Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki.

DSC_0488

Składniki na ciasto:

  • 2.5 szkl. mąki pszennej
  • 250 g margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek

Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Jeżeli wyjdzie zbyt sypkie, dodać 1 – 2 łyżki wody. Ciasto podzielić na 2 części – około 60% i 40%. Owinąć folią spożywczą i umieścić w zamrażarce  Tą czynność można zrobić dzień wcześniej. Blachę (33 x 20), wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć większą część ciasta,wyrównać i lekko uklepać. Podpiec przez 20 minut w temperaturze 190ºC.

Pianka:

  • 5 białek
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 16 g cukru wanilinowego
  • 2 op. budyniu śmietankowego bez cukru
  • 0.5 szkl. oleju

Dodatkowo:

  • 500 g malin
  • cukier puder do oprószenia

Białka ubijamy na sztywno, powoli, łyżka po łyżce dodając drobny cukier i cukier wanilinowy. Następnie dodajemy budyń oraz wlewamy strużką olej, delikatnie mieszając. Na podpieczony spód wykładamy pianę i układamy na nią maliny (otworkami do góry). Na wierzch ścieramy resztę zmrożonego ciasta. Pieczemy przez 30-40 minut w 190 stopniach Celsjusza. Jak przestygnie oprószamy cukrem pudrem.

 

 

Reklamy