Tagi

, , , , , ,

Jest to jedno z najstarszych i najprostszych w wykonaniu ciasto, a jakie smaczne. Najlepsze w kiedy z nieba leje się żar.

DSC_0490Składniki:

  • 3 galaretki (rożne kolory, każda rozpuszczone w szklance wody)
  • kropla aromatu śmietankowego
  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • 100 g serka ricotta
  • 3-4 łyżki jogurtu greckiego
  • 2-3 łyżki cukru pudru (do smaku)
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • odrobina gorącej wody
  • 1op. biszkoptów okrągłych
  • 1 galaretka na wierzch

3 Galaretki rozpuszczamy w wodzie najlepiej dzień wcześniej i odstawiamy do całkowitego zastygnięcia. Kroimy je w gruba kostkę i mieszamy ze sobą wszystkie kolory. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie wody, a ostatnią galaretkę w szklance wody. Do dzieży wkładamy mocno schłodzoną śmietanę kremówkę, serek, jogurt i dodajemy aromat, ubijamy. Gdy śmietana robi się sztywna dodajemy cukier puder oraz przestudzoną żelatynę. Do masy dodajemy galaretki i mieszamy wszystko razem. Tortownicę wykładamy papierem lub folią. Na spod układamy biszkopty. Na biszkopty wykładamy tężejącą masę z galaretkami. Na wierzch możemy ułożyć sezonowe owoce lub brzoskwinie z puszki i zalać galaretką. Z samą galaretką jest również smaczne.

Reklamy