Tagi

, , , , , , , , , ,

Ten barszcz jest idealny na Wielkanoc i nie tylko. Jak dla mnie zdecydowanie lepszy niż zwykły barszcz biały czy żurek. Spróbujecie i przekonajcie się sami.

DSC_0211

Składniki:

  • 5 małych białych parzonych kiełbas
  • 30 dag wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 1/2 litra zakwasu w butelce (ja dałam mniej gdyż mój był mocno kwaśny)
  • 150 g chrzanu świeżo startego
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 3-4 łyżki śmietany 18%
  • 3-4 liście laurowe
  • ok. 20-30 ml oleju rzepakowego
  • 1 duża marchew
  • 2-3 małe pietruszki
  • 6 g suszonego majeranku
  • dodatkowo jaja ugotowane na twardo

Kiełbasę obgotowujemy, boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni aż wytopi się tłuszcz. Boczek przekładamy do wywaru a na wytopionym tłuszczu podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Na odrobinie tłuszczu podsmażamy również marchew i pietruszkę. Przekładamy warzywa do wywaru. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, majeranek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i gotujemy przez chwilę. Po około 15 minutach dodajemy wymieszany zakwas (sprawdzamy smak aby nie było za kwaśne). Na koniec dodajemy starty chrzan, zabielamy śmietaną oraz doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo.

Reklamy