Tagi

, , , , , , , , , , ,

Dziś na rynku kupiłam słoik 0.5 litrowy śmietany takiej prawdziwej wiejskiej i postanowiłam, że zrobię masło.Nie wiedziałam, że wyrób masła jest tak prosty. Dodatkowo przy robieniu masła wytrąca się maślanka więc „upiekłam dwie pieczenie na jednym ogniu” 😉

DSC_0019

Składniki na masło:

  • śmietana słodka (najlepiej prawdziwa wiejska choć ponoć z tej sklepowej też się da ale smak ma zdecydowanie inny)

Śmietanę najlepiej o temperaturze pokojowej ubijamy mikserem. Najpierw śmietana zwiększy swoją objętość i ubijamy dalej. Następnie trochę siądzie i ubijamy dalej, aż do momentu pojawienia się grudek masła oraz maślanki. Masło łączymy w jedną kulę bądź przelewamy przez gęste sito (oczywiście nie wylewamy maślanki). Do miseczki wlewamy zimną wodę i wygniatamy masło. Czynność powtarzamy do momentu aż woda nie będzie już biała. Im śmietana będzie bardziej tłusta tym masło będzie tłustsze. Z tak przygotowanego masła można wykonać masła smakowe dodając różne składniki. Moim faworytem jest masło czosnkowe. Jest rewelacyjne do chleba z grilla. Polecam a oto przepis:

  • masło (około 200g)
  • 1-2 ząbki czosnku (w zależności od intensywności)
  • mały pęczek pietruszki
  • vegeta lub sól (do smaku)

Jak masło jest dość rozpuszczone można wymieszać wszystkie składniki widelcem, jak nie to stosujemy do tego mikser.

Składniki na maślankę jagodowo-malinową:

  • maślanka (pozostałość ze śmietany)
  • garść jagód
  • garść malin
  • miód lub cukier (do smaku)

Wszystko blendujemy razem i mamy super maślankę.

DSC_0002