Tagi
czosnek, jagody, maliny, masło, maślanka, miód, pietruszka, vegeta, śmietana 30%, śmietana 36%, śmietana słodka, śmietana wiejska
Dziś na rynku kupiłam słoik 0.5 litrowy śmietany takiej prawdziwej wiejskiej i postanowiłam, że zrobię masło.Nie wiedziałam, że wyrób masła jest tak prosty. Dodatkowo przy robieniu masła wytrąca się maślanka więc „upiekłam dwie pieczenie na jednym ogniu” 😉
Składniki na masło:
- śmietana słodka (najlepiej prawdziwa wiejska choć ponoć z tej sklepowej też się da ale smak ma zdecydowanie inny)
Śmietanę najlepiej o temperaturze pokojowej ubijamy mikserem. Najpierw śmietana zwiększy swoją objętość i ubijamy dalej. Następnie trochę siądzie i ubijamy dalej, aż do momentu pojawienia się grudek masła oraz maślanki. Masło łączymy w jedną kulę bądź przelewamy przez gęste sito (oczywiście nie wylewamy maślanki). Do miseczki wlewamy zimną wodę i wygniatamy masło. Czynność powtarzamy do momentu aż woda nie będzie już biała. Im śmietana będzie bardziej tłusta tym masło będzie tłustsze. Z tak przygotowanego masła można wykonać masła smakowe dodając różne składniki. Moim faworytem jest masło czosnkowe. Jest rewelacyjne do chleba z grilla. Polecam a oto przepis:
- masło (około 200g)
- 1-2 ząbki czosnku (w zależności od intensywności)
- mały pęczek pietruszki
- vegeta lub sól (do smaku)
Jak masło jest dość rozpuszczone można wymieszać wszystkie składniki widelcem, jak nie to stosujemy do tego mikser.
Składniki na maślankę jagodowo-malinową:
- maślanka (pozostałość ze śmietany)
- garść jagód
- garść malin
- miód lub cukier (do smaku)
Wszystko blendujemy razem i mamy super maślankę.