Tagi

, , , , , , , ,

Sezon jagodowy powoli zaczyna się kończyć więc nie mogło zabraknąć jagodzianek. Moje jagodzianki są dwu smakowe jagodowo-jagodowe 😉 . Przepis ten nie wiem skąd pochodzi, kiedyś zanotowałam aby je zrobić i dopiero w tym roku odnalazłam go w moim zeszycie. Szkoda, że tak późno bo są naprawdę dobre. Ciasto utrzymuje świeżość przez wiele dni. Jak lubicie jagody to polecam.

DSC_0012Składniki:

  • 0.5 kg mąki
  • szczypta soli
  • 10 dag cukru
  • jajko
  • 1 op. drożdży sypkich (7g)
  • 250 ml mleka
  • 120 g masła
  • jagody
  • odrobina cukru do jagód

Mąkę przesiać do dzieży, wsypać drożdże, sól, cukier oraz wbić jajko. Mleko podgrzać aby było ciepłe i wlać do pozostałych składników. Wyrobić ciasto i dodawać stopniowo rozpuszczone masło. Wyrabiać ciasto dalej aby było gładkie i miękkie. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny. Po tym czasie ciasto lekko zagnieść i podzielić na 16 części. Z każdej części uformować kulę, rozgnieść ją i napełniać łyżeczką jagód i około pół łyżeczki cukru. Sklejać jak pierogi, po czym przetoczyć je po stolnicy i układać sklejeniem do spodu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki przykryć ściereczką i odstawić na około 30-40 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować rozbełtanym jajkiem (lub samym żółtkiem a białko ubijamy i smarujemy bułki po upieczeniu). Piec przez 15-20 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza (u mnie z termoobiegiem). Po upieczeniu wystudzić i polukrować. Lukier zawsze robię na oko więc nie podaje przepisu. Są one dość słodkie bez lukru więc jest on nie konieczny. Dla wyglądu można przed pieczeniem posypać po posmarowaniu cukrem.

DSC_0012

 

Reklamy