Tagi

, , , , , , , , , , ,

Co tu dużo mówić i wygląd i smak rewelacyjny, przy małym nakładzie pracy. Jak dopadnie nas chcica na coś słodkiego to w sam raz 😉 . Przepis stary z jakiejś książeczki albo poradnika zanotowany w zeszycie wiele lat temu.

DSC_0002

Składniki:

  • 5 jaj
  • niepełna szklanka cukru
  • 2.5 szklanki mąki pszennej – 2 łyżki
  • szklanka oranżady
  • 0.5 szklanki oleju
  • olejek pomarańczowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

Oddzielamy białka od żółtek. Z białek ubijamy pianę a gdy będzie już sztywna dodajemy po troszeczku cukier i żółtka.  Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Do masy dodajemy na zmianę mąkę, oranżadę, olejek i olej, delikatnie mieszając. Ciasto dzielimy na 2 części do jednej dodajemy 2 łyżki mąki a do drugiej kakao. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na przemian ciasto jasne i ciemne. Pieczemy przez 30-45 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni Celsjusza (do suchego patyczka). Ciasto pieczemy w keksówce aby otrzymać wysokie ciasto lub w szerokiej blaszce jak robimy z masą, mnie tym razem bez.

Składniki na masę:

  • 3/4 szklanki mleka
  • 0.5 szklanki cukru
  • 3 żółtka
  • łyżka budyniu waniliowego bez cukru
  • 3/4 kostki masła

Żółtka utrzeć z cukrem, wsypać budyń, wymieszać. Wlać do wrzącego mleka i ugotować budyń. Ostudzić. Masło utrzeć na puch i dodawać po łyżce budyniu. Masę wyłożyć na ciasto i polać dowolną polewą.

Advertisements