Tagi

, , , , , , , , , , ,

Bardzo dobre i według mnie dość szybkie w przygotowaniu danie. Nadaje się zarówno na obiad jak i kolację (jeśli mamy łasucha). Jest bardzo sycący, jeden taki placek i już ledwo się ruszamy ;). Sam gulasz można przyrządzić dzień wcześniej, wtedy jest nawet smaczniejszy.

DSC_0003Składniki na placek:

  • 4-5 dużych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 średnia cebula
  • 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2-3 łyżki mąki pszennej (w zależności czy ziemniaki puszczą dużo wody)
  • sól do smaku
  • tłuszcz do smażenia

Ziemniaki ścieramy na tarce (lub blendujemy razem z cebulą) dodajemy wszystkie składniki i doprawiamy. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Przekręcamy jak już placek od spodu się dobrze zetnie.

Składniki na gulasz:

  • 0.5 kg łopatki wieprzowej
  • puszka krojonych pomidorów
  • 3 łyżki keczupu
  • cebula
  • papryka
  • 2 marchewki
  • 2 ogórki kiszone (ja nie dawałam tym razem)
  • ząbek czosnku (lub więcej jak lubimy pikantniejsze)
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 0.5 łyżeczki papryki ostrej
  • 2-3 łyżeczki majeranku
  • 2 liście laurowe
  • 3-4 kulki ziela angielskiego
  • tłuszcz do smażenia
  • sól, pieprz do smaku

Mięso kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, na którym rozprowadzamy paprykę słodką, ostrą, kminek oraz majeranek. Chwilę podsmażamy  i wrzucamy do tego tłuszczu pokrojone mięso. Przesmażamy je około 10 minut. Mięso przekładamy do garnka a na pozostałym tłuszczu podduszamy cebulę pokrojoną w piórka oraz marchew pokrojoną w kostkę. Dodajemy ją do mięsa ale nie wylewamy tłuszczu, podlewamy około 1/3 szklanki wody. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pomidory i keczup. Dusimy wszystko a w między czasie kroimy paprykę i ogórki w kostkę lub w paski. Na pozostałym po duszeniu cebuli tłuszczu podduszamy paprykę a następnie dodajemy ją do gulaszu. Jak mięso i wszystkie warzywa są już miękkie to możemy dodać ogórki kiszone. Dusimy aż one zmiękną i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeżeli gulasz jest mocno wodnisty to zdejmujemy przykrywkę i odparowujemy.

 

Reklamy