Tagi

, , , , , ,

Postanowiłam w tym roku zrobić więcej przetworów sama: jakieś leczo, sosy oraz warzywa w słoikach. Do wypróbowania mam kilka przepisów, tym razem padło na selera i marchewkę. Seler dość często kupuje w słoiku do sałatek a marchewka też się przydaje jak chce się na szybko zrobić np. marchewkę z groszkiem do obiadu. Jak będę otwierała pierwsze słoiki to dam znać jak wyszło 😉 . Przepisy pochodzą z internetu zanotowane na kartce i nie pamiętam dokładnie z jakich stron.

DSC_0007

Składniki na selera:

  • 2 duże selery (korzeń)
  • 0.5 szklanki octu 10%
  • 1 łyżka soli
  • 0.5 szklanki cukru
  • 3-4 kulki ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 3.5-4 szklanki wody

Seler obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, wrzucamy do zalewy i gotujemy przez 5 minut. Przekładamy do słoików i pasteryzujemy 15 minut.

Składniki na marchewkę:

  • 6 dużych marchwi
  • 1 litr wody
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki soli
  • szczypta kwasku cytrynowego

Marchew obrać, umyć i pokroić w kostkę. Wrzucić na wrzącą wodę i blanszować przez 2 minuty. Układać w słoikach, po czym zalać gorącą zalewą. Zakręcić i pasteryzować przez 15 minut.

Reklamy