Tagi

, , , , , , ,

Jest to jedno z moich ulubionych ciast, a przy tym nie jest za bardzo pracochłonne i praktycznie zawsze się udaje.

DSC_0004Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 0.5 kostki masła
  • 1 szklanka wody
  • 4 jaja
  • szczypta soli

Wodę z masłem i szczyptą soli zagotować. Wsypać mąkę i przez 5 minut mieszać (u mnie moc grzania 6-7) . Ciasto powinno byc gęste i szkliste. Należy je bardzo dobrze wystudzić inaczej nie urośnie. Do wystudzonego ciasta dodawać po jednym jajku i ucierać . Ciasto podzielić na dwie części, rozłożyć je cienko machające łyżkę w zimnej wodzie. Piec w 200 stopniach przez 30 minut (termoobieg). Nie wolno otwierać piekarnika!

Składniki na krem:

  • 2 szklanki mleka
  • 5 łyżek płaskich cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • kostka masła

Z mleka, cukru oraz mąki ugotować budyń, wystudzić. Masło utrzeć na puch i dodać po trochu zimny budyń.  Ciasto przełożyć masa i oprószyć cukrem pudrem.

Reklamy