Tagi

, , , ,

Kolejny przepis na przetwory. Tym razem padło na brzoskwinie, które postanowiłam zrobić sama. Często je kupuje do różnych sałatek, dań czy ciast więc na pewno się przydadzą. Jak będą dobrze się przechowywały to w przyszłym roku zrobię więcej. Z 1.5 kg brzoskwiń wyszły mi 2 słoiki litrowe. Przepis pochodzi z bloga kuchnia to sztuka.

DSC_0001Składniki:

  • 1.5 -2 kg brzoskwiń
  • 1 litr wody
  • szklanka cukru
  • 2-3 goździki
  • sok z połowy cytryny

Brzoskwinie obieramy ze skórki (ja zaparzam je we wrzątku i wtedy szybko schodzi skórka), dzielimy na cząstki. Należy skropić je sokiem z cytryny aby nie ciemniały. A w między czasie przygotowujemy zalewę. Wodę zagotowujemy z cukrem, goździkami i sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Brzoskwinie układamy w wyparzonych słoikach i zalewamy gorącą zalewą, zakręcamy. Pasteryzujemy około 10 minut od zagotowania. Do pasteryzacji biorę duży garnek, który wyścielam szmatką i wlewam wody do 3/4 wysokości słoików.

Reklamy