Tagi

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Była okazja się spotkać, pogadać, napić się, więc do tego trzeba było przygotować jakieś zakąski 😉 . Zawsze zastanawiam się co przygotować a i tak na koniec wybieram swoje sprawdzone przepisy, a oto one.

DSC_0009

  1. Brokuły polane sosem czosnkowym i posypane płatkami migdałowymi
  2. Koperty z ciasta francuskiego ze szpinakiem i fetą
  3. Jajka z sosem tatarskim
  4. Półmisek z wędliną
  5. Sałatka z selerem
  6. Śliwki zawijane w boczku
  7. Pomidor, ogórek, papryka marynowana i grzybki marynowane

Brokuły:

Brokuły gotujemy na parze. Migdały prażymy na suchej patelni, lekko solimy. Sos czosnkowy przygotowujemy z tego przepisu (zrobiłam w większej ilości do kopert ze szpinakiem).

DSC_0004Sos tatarski:

  • 5-6 sztuk małych ogórków konserwowych
  • garść grzybków marynowanych
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • cukier, sól, pieprz do smaku

Jajka gotujemy na twardo. Ogórki i grzybki drobno kroimy. W wysokim pojemniku mieszamy wszystkie składniki i doprawiamy do smaku. Można od razu polać jajka sosem lub sos postawić oddzielnie.

Sałatka z selerem:

  • słoik selera konserwowego
  • 20 dag szynki
  • 15-20 dag żółtego sera
  • mała puszka kukurydzy (u mnie nie było zapomniałam kupić)
  • papryka
  • majonez

Selera odsączamy, przekładamy do miski. Dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę, paprykę, pokrojony w kostkę żółty ser oraz kukurydzę. Mieszamy z majonezem. Można doprawić solą i pieprzem jeśli komuś pasuje. Dla mnie nie było to konieczne

DSC_0007Śliwki zawijane w boczku:

  • śliwki suszone
  • plastry boczku wędzonego nie gotowanego.

Śliwki okręcamy plastrem boczku i spinamy wykałaczką. Pieczemy w 200 stopniach przez 10-15 minut.

DSC_0006

Reklamy