Tagi

, , , , , , ,

Ciasto stare, zapomniane a pyszne. Przepis znaleziony w moim starym zeszyciku, skąd się wziął nie wiem. Ananas i kokos bardzo dobrze się komponują, a ciasto przez to nie jest zbyt słodkie. Polecam zarówno dla fanów ananasa lub kokosu jak i wszystkim innym.ananasowiec

Składniki na biszkopt (33×23):

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodając pod koniec cukier. Ubijamy jeszcze i dodajemy po jednym żółtku. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 30 minut.

Składniki na bezę kokosową:

  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru
  • 100 g wiórków kokosowych
  • szczypta soli

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Dodajemy cukier i ubijamy aż się rozpuści. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie łączymy z ubitą na sztywno pianą z białek. Wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy o identycznych wymiarach jak biszkopt. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Składniki na krem:

  • puszka ananasów
  • szklanka wody
  • 4 żółtka
  • 6 łyżek cukru
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • kostka masła

Ananasy kroimy w drobną kostkę i odsączamy z soku. Soku nie wylewamy!!! Soku powinniśmy uzyskać około szklanki, jeżeli nie jest pełna dopełniamy wodą. Z szklanki soku, wody, cukru, żółtek oraz budyniu gotujemy budyń. Wodę z połową soku gotujemy z cukrem, w drugiej połowie soku rozrabiamy budynie z roztrzepanymi żółtkami. Jak woda zacznie wrzeć wylewamy masę budyniowo – żółtkową i mieszamy aż do zgęstnienia. Przykrywamy folią spożywcza aby nie zrobiła się skorupa z wierzchu i odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce budyniu. Na koniec dodajemy ananasy. Biszkopt można nasączyć jeśli ktoś ma ochotę choć według mnie nie trzeba jak poleży trochę z masą staje się wilgotniejszy. Na biszkopt wykładamy masę i przykrywamy bezą kokosową.

 

 

Reklamy