Tagi

, , , , , , , , , , , , , ,

Smaczne ciacho, kawusia z ekspresu i odpoczynek jak Emilcia śpi, to lubię 😉 .Ciasto te znane jest pod nazwą cycki murzynki lub pijak. Mniejsza o nazwę tu chodzi o smak. Następnym razem jak będę robiła zastosuje radę mamy i przełożę biszkopt jabłkami z galaretką ponoć jest jeszcze lepsze, ale to chyba z tego wyjdzie już inne ciasto 😉 .

cycki murzynki

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 8 łyżek cukru
  • 8 łyżek mąki pszennej
  • 8 łyżek oleju
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Białka ubić na sztywno powoli dodając cukier.  Nadal ubijając dodawać po 1 żółtku. Do ubitych jajek dodać olej oraz mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Wlać do blaszki 24×30 i piec w 170 stopniach Celsjusza przez ok. 30 minut.

Składniki na ciasto makowo-kokosowe:

  • 5 białek
  • 6 łyżek cukru
  • niepełna szklanka maku
  • niepełna szklanka wiórek kokosowych
  • 4 żółtka

Białka ubić z cukrem na sztywno. Żółtka zmiksować z makiem i wiórkami. Delikatnie połączyć. Przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach 20 minut.

Składniki na masę:

  • 0.5 litra mleka
  • jajko
  • żółtko
  • 4 łyżki cukru
  • cukier wanilinowy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • kostka masła

Jajko i żółtko ukręcić z mąką pszenną, ziemniaczaną i połową mleka. Połowę mleka zagotować z cukrem, wlać do niego masę jajeczną. Ugotować budyń, przykryć folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia. Masło utrzeć na puch i dodawać po łyżce budyniu.

Składniki na polewę:

  • 100 g margaryny
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 4 łyżki mleka

Wszystkie składniki rozpuścić i wymieszać razem. Lekko przestudzić.

Dodatkowo:

  • okrągłe biszkopty
  • wódka lub galaretka
  • rodzynki
  • kwaśny dżem

Biszkopt nasmarować dżemem, wyłożyć połowę masy. Na to ułożyć ciasto makowo-kokosowe, nasączone wódką lub galaretką (w wersji dziecięcej). Na nie wyłożyć resztę masy. Na wierzch układamy okrągłe biszkopty nasączone odpowiednio w wódce lub galaretce. Na wierzch wylewamy polewę i na każdym biszkopcie układamy rodzynkę.

Reklamy